Klinika

KIRURGJIA

Sot, ne laboratoret dentare modern dhe te avancuar rastet e heqjes se dhembit kane ardhur gjithmone e me teper duke u minimizuar, madje dhe dhembet te cilet kane vetem rrenjet ne  goje eshte I mindur trajtimi dhe ruajtja e tyre.. Heqja e dhembit ne menyre te persosur pavaresisht ketyre dhe nxjerrja e dhembit ne menyre ortodonike realizohet ne kliniken tone kirurgjikale. 

CFARE ESHTE HEQJA E DHEMBIT?
Heqja e dhembit eshte zhvendosja e tij nga pozicioni I cili quhet foleja e tij.

SI MUND TE REALIZOHET KJO PROCEDURE?
Dy jane menyrat e heqjes se dhembit: menyra e thjeshte dhe ajo kirurgjikale.
Menyra e thjeshte e heqjes eshte teknika qe perdoret per heqjen e dhembit I cili eshte I dukshem ne goje. Kjo procedure realizohet nen ndikimin e anestezise lokale. Ne menyren e thjeshte te heqjes se dhembit ai mbahet nga nje paisje.Levizjet para mbrapa realizohen me qellimin per te hequr dhembin para se ta terheqim ate jashte. Kjo levizje shpeshhere mund te realizohet nga nje paisje ecila e cila mund te vendoset ndermjet dhembit dhe mishit. Ne kete menyre dhembi hiqet me me pak traume.

Teknika e heqjes se dhembit ne menyre kirurgjikale eshte ajo teknike e cila heq dhembin I cili nuk mund te shihet ne menyre direkte ne goje, mund te jete dhemb I thyer ne borduren e mishit ose dhemb I parritur. Ne disa raste mund te shfaqet nje kocke e cila duhet te hiqet.. Heqja e dhembit mund te kerkoje qe ai te ndahet ne pjese dhe pastaj te hiqet,ne koto raste aplikohet heqja ne menyre kirurgjikale. Anestezia lokale eshte e mundur ne kete teknike  ashtu sic perdoret dhe tek  heqja e rregullt.Shpeshhere mishi I dhembeve mund te kerkoje te hapet me qe llim qe te kapet dhembi..
SITUATA PER HEQJEN E DHEMBIT TE PJEKURISE• Dhembet e kalbur
• Semundjet e mishrave te dhembeve (Perikorontis)
• Dhimbjet e vazhdueshme
• Shkaqet ortodontike
• Arsye qe lidhen me protezat
• Formacionet e cistit.

A MUND TE HIQET DHEMBI NE RASTET E INFEKSIONIT AKUT-AKTIV (PERICORONTIS)?
Zakonisht jo .Nderhyrja ne infeksione mund te shkaktoje perhapjen e infeksionit,plaga sherohet me veshtiresi dhe kerkon kohe. Higjena lokale e gojes, antibiotiket ose shpeshhere infeksioni kontrollohet nga heqja e dhembit te pjekurise nga nofulla e kundert.

A ESHTE KJO NDRYSHE NGA HEQJET E TJERA TE DHEMBIT?
Niveli i veshtiresise se operimit per tu realizuar varet nga pozicioni,forma dhe madhesia e dhembit te pjekurise. Heqjet e thjeshta te cilat mund te shkaktojne enjtje te lehta,dhimbje dhe hemoragji dhe  heqjet me komplekse kerkojne procedura me speciale per tu aplikuar. Kjo minimizon masat e marra,  keshillat qe ju jep dentisti dhe efektet anesore.

• Duke ndjekur kete heqje mund te shfaqet problemi “ I folese se thate”.Nuk ka gjak ne kavitetin e e dhembit te hequr,mund te kete dhimbje.Situata rikthehet ne normalitet per  pak dite.Per me teper kjo situate ka pak mundesi shfaqet nese keshilla e mjekut ndiqet fjale per fjale.

Heqja e dhembit eshte me e veshtire dhe sherimi me I ngadalte ne njerezit e moshuar si rrezultat i struktures se kockes me te dendur dhe fleksibilitetit te reduktuar.

KUJDESI  PAS OPERIMIT

Vendi i plages nuk duhet te preket

Per 24 oret e para Goja nuk duhet te realizoje pertypje ne anen ku ndodhet plaga

Mos pini cigare per 24 ore,sepse duhanpirja mund te shkaktoje hemorragji dhe te nderprese sherimin

Mos peshtyni perndryshe hemorragjia mund te rritet dhe mpiksja mund te prishet.

Hemorragjia mund te kihet nen kontroll, nese nuk eshte realizuar mpiksja nje garze fashoje duhet te vendoset ne vendin e lenduar.kjo garze mbahet ne goje per gjysem ore me qellim qe te lehtesohet mpiksja.nese hemorragjia vazhdon pasi heqim garzen ajo nduhet zevendesuar nga nje tjeter.

Me qellim qe te kontrollojme peshtymen,qarkullimi isaj mund te ngadalesohet duke duke aplikuar kompresa te ftohta ne faqe.Veproni ne kete menyre 20 min perdorni kompresa te ftohta ,20 min beni pushim,perseri 20 min te tjera beni perseri kompresa te ftohta

Pas 24 oreve te para, beni gare- gare me uje me kripe cdo dy ore ne temperaturen e dhomes.Perzieni nje luge caji kripe me nje gote uje.

 

VEPRIME QE DUHEN REALIZUAR PAS TRAJTIMIT.

Zakonisht nuk vihen re semundje pas nje heqje te rregullt.Perdorimi i drogave anti inflamatore jo steroide ose qetesueseve mund te jete i nevojshem per disa dite

Heqjet kirurgjikale mund te shkaktojne dhimbje duke qene se jane nderhyrje komplekse.Simptomat dhe periudha e te qenit i semure varet nga veshtiresia gjate heqjes se dhembit.

Nese siperfaqja eshte e mbyllur nga mpiksje pas heqjes ,keto dregeza mund te hiqen nje jave pas heqjes.nuk duhet te peshtyni pas operacionit ,te perdorni pipa apo te tymosni ,Keto rrisin hemoragjine dhe dhe shkaterrojne mpiksjen ne kavitetin e operuar

Ne kete menyre zhvillohet alveoliti infeksion i tharjes se kockes,i cili eshte vene re ne 5% te rasteve te operacioneve te heqjes se dhembit.Mundesia per formimin e alveolitit rritet tek duhanpiresit grate te cilat perdorin kontraceptive per kontrollin e lindjeve dhe heqjet e dhembeve mandibular.

 

CFARE ESHTE COPEZIMI I RRENJES?

Nje dhemb i madh me tre rrenje,heqja e nje rrenje nga nje dhemb qe ka shume rrenje quhet copezim i rrenjes .Ne disa raste kurora pjesa e dukshme e dhembit ne goje e cila mbeshtetet ne rrenje duhet te hiqet gjithashtu.

Trajtimi i kanalit te rrenjes duhet te jete paresor ne procedure.

NE CILAT RASTE REALIZOHET COOPEZIMI  I RRENJES
Copezimi I rrenjes behet per te trajtuar nje problem fraktura, humbje e mases se kockes rreth rrenjes duke e limituar ne nje rrenje te vetme nga nje dhemb me shume rrenje.

CFARE ESHTE IMPLANTI?

Materiali i cili zevendeson rrenjet e dhembit te humbur quhet implant.Implantet behen me qellim qe te mbrojne kurorat,urat ose protezat. . Keto vendosen ne kocka e nofullave ne menyre kirurgjikale.Implanti zakonisht eshte me i besueshem dhe me natyral po ta krahasosh me metodat e tjera te kompletimit te humbjes se dhembit.Gjendja e pergjithshme shendetesore e njerezve qe nuk i kane te gjitha dhembet mund te ndikohet ne menyre te anasjellte  nga ushqimi i pamjaftueshem.

Keta njerez nuk mund te pertypin ne menyre te pershtatshme cdo lloj ushqimi si rrezultat I ketyre dhembeve te humbur.Per me teper humbja e dhembeve shkakton probleme ne lidhjen e nofullave e cila quhet lidhja termomandibulare..Vetebesimi i individit luhatet si rrezultat i problemeve te te folurit si rrezultat i mungese se dhembeve

Zona e kockave te nofullave e lene bosh si rrezultat I humbjes se dhembeve mundt te degradoje me kohen.Nese masa e degradimit eshte e madhe masa e kockes ne nofulla rritet duke perdoru grafte kockash.Ne kete menyre struktura e indeve ku do te implantohet ose vendi ku do te vendoset proteza eshte pergatitur.
Implantet jane materiale ne forme cilindrash te vegjel titaniumi te vidhosur. Abutment eshte nje pjese metalore e vidhosur  ne implant pasi implanti eshte vendosur ne kocken e nofullave.Abutment realizon formen e kurores urave ose protezes.Procesi i integrimit ka nje domethenie te vecante pasi ndikon ne suksesin e te gjithe implantit.Kockat e Nofulles dhe dhe implanti shkrihen gjate ketij procesi.implantet perbehen nga titanium duke qene se kockat e nofulles e pranojne ate si art te trupit..

KRAHASIMI I IMPLANTEVE DHE I TEKNIKAVE ALTERNATIVE
Implantet kane avantazhe te panumurta Para se gjithash eshte vene re se jane shume te rehatshme po ti krahasosh me alternativat e tjera.Ata duken si dhembet tuaj natyrale qe ne momentin qe ato vendosen ne kocken tuaj te nofulles.Ato bejne te mundur ruajtjen e vetebesimit..Eshte e pamundur per nje implant qe te rreshkase ose te dale jashte. Superioriteti i tyre ne pertypje eshte i dukshem. Ne pacientet te cilet perdorin proteza klasike, shija eshte e reduktuar duke qene se paleta eshte plotesisht e mbuluar. Por per nje impiant proteze kjo nuk eshte problem.

Vendosja e impianteve

Impiantet mund te aplikohen ne vend te dhembeve te humbur perpara disa viteve ose dhembeve te hequr koheve te fundit si rezultat i problemeve te mishrave infeksioneve ose demtimeve. Ne disa raste impiantet mund te mos vendosen menjehere mbasi dhembi eshte hequr, sidoqofte nese ka ifeksion ne rrenjen e dhembit ose ne mishrat e dhembeve, disa muaj jane te nevojshem per sherimin pas heqjes se dhembit. Me qellim qe te arrihet suksesi, sasia e kockes ne zonen ne te cilen do te behet impianti, duhet qe te rritet perpara vendosjes se tij, ky proçes eshte quajtur shtim i mases se kockes. Perveç kesaj shtimi i mases kockore mund te realizohet gjithashtu mbasi eshte bere impiantimi sidoqofte dentisti juaj duhet te realizoj rritjen e mases kockore para impiantit. Per te bere te mundur sherimin e kockave kerkohet 4 deri ne 12 jave  nderkohe qe  mund te vendosen protezat ose urat.

Faza kirurgjikale

Ju duhet te merrni antibiotike dhe qetesues para operacioneve. Anestezia lokale eshte proçedura qe aplikohet. Se pari behet nje prerje ne mishin e dhembit per te bere te mundur shfaqen e kockes, me pas hapet vendi  ne kocke per impiantin. Pasi vendoset impianti mishi mbyllet perseri se bashku.

Behen reze X per tu siguruar qe impianti eshte vendosur ne vendin e duhur, koha e kerkuar per kete proçedure varion me numrin e impianteve qe do te vendosen ose nese eshte bere ose jo shtimi i mases kockore. Pergjithesisht gjysem ore eshte e mjaftueshme per vendosjen e nje impianti. Nese impiantet jane vendosur ne pjesen e brendshme te mandibules, pamja e jashtme behet e mundur nga perdorimi i protezave ose i urave te perkohshme.

Antibiotiket ose qetesuesit duhet te perdoren pas operacionit. Nuk duhet te peshtyni, te perdorni pipa, ose te pini duhan. Keto veprime shkaktojne ngadalesim te sherimit si rezultat i  prishjes se mpiksjes se gjakut. Duhet te konsumoni vetem ushqime te buta, me qellim qe te parandoalohet demtimi i mishit te dhembeve. Siperfaqja ne te cilen eshte bere impianti nuk duhet te pastrohet per nje ose dy jave. Sidoqofte dhembet ne pjesen tjeter te gojes duhet qe te pastrohen dhe siperfaqja ne te cilen eshte bere operimi duhet qe te mbahet sa me paster qe te jete e mundur, duke perdorur medikamente antibakteriale gargare te rekomanduara nga dentisti. Mpiksjet e gjakut do te largohen mbas 7 deri ne 10 dite pas nderhyrjes.

Pasi eshte vendosur impianti ne nofullen e kockave kerkohet nje periudhe prej pak muajsh me qellim qe ai te pershtatet ne menyre te plote ne nofulla. Kjo periudhe eshte nje muaj e gjysem per mandibulen dhe tre muaj per maxilla.

Gjate kesaj kohe koka e impiantit eshte prane mishit te dhembeve. Pak muaj me vone impianti del dhe mishi  i ngjitur hapet dhe gjithçka merr nje pamje natyrale.

Rreziku  i nje pershtatjeje jo te suksesshme ne kocke eshte shume i rralle. Ne raste te tilla impianti zhvendoset dhe zevendesohet nga nje impiant me i gjere ne menyre te menjehershme ose do te presim sa te sherohet zona perpara se te vendosim impiantin e ri.

Zevendesimi

Proçedura per protezen kerkon dy tre dite pasi te behen lidhjet e mishit te dhembeve.

Komplikimet kirurgjikale

Çdo nderhyrje kirurgjikale mbart riskun e nderlikimeve. Hemoragji, infeksion dhe demtime te nervave, sinusit dhe te kavitetit te hundes, keto jane disa nga nderlikimet.

 

Trajtimet dhe laboratori dentar.

Çfare eshte Endontologjia?

Endontologjia eshte dege e cila mbulon trajtimin e kanaleve te rrenjes ne brendesi te dhembit.

Trajtimi i kanalit realizohet nen anestezine lokale dhe nuk ndndjehet dhembja.

Masa e bute vendoset ne gropezen e kavitetitte krijuar ne pjesen e kurores se dhembit e cila eshte e dukshme ne goje. Nervat ne brendesi te kanalit jane zhvendosur me ane te nje pajisje te pershtatshme. Dhembet tane mund te kene 1,2,3.. kanale dhe disa prej tyre mund te kene edhe me teper. Proçedura e trajtimit te kanalit konsiston ne proçesin e zhvendosjes se nervave, ne riformimin e kanaleve, pastrimin e tyre nga mikroorganizmat dhe mbushjen e kanaleve te gjera. Me pas kurora e dhembit rivendoset ne varesi te demtimit dhe dhembi i zevendesuar eshte funksional.

TRAJTIMI KONSERVATIV DENTAR

Trajtimi konservativ dentar eshte nje forme terapie e cila ben te mundur ruajtjen e dhembit,minimumi i matrialit dentar te perdorur.

Prishja

Bakteriet mbijetojne si rezultat i sheqerit te mbetur ne dhembe kur ato nuk jane pastruar ne menyren e duhur dhe kur nuk ka perkujdesje orale. Mbetjet acide te krijuara nga konsumi i sheqerit zbusin fortesine e indeve te dhembit dhe shkaktojne prishjen.

Mbushja

Masa e demtuar dhe e zbutur eshte zhvendosur nga indet e forta te dhembit dhe dhembi eshte pastruar nga prishja. Pasi prishja eshte pastruar, nje material i pershtatshem mbushes do te vendoset ne kavitetin e formuar. Ky material mbushes duhet te aplikohet lehtesisht dhe duhet te prandaloj çdo lloj rrjedhje nga mbulesa dhe mbylljen e zgavres ne menyre te njetrajtshme. Ne qofte se pacienti eshte i ndjeshem ndaj te ngrohtit dhe pertypjes, ka dhimbje te ndryshme ose prishja ka arritur ne mish, fillimisht duhet te realizohet trjatimi i kanalit dhe me pas te realizohet vendosja e mbushjes ne kavitet.

Mbushja me amalgan

Amalgami eshte nje perzierje merkuri  i bere me argjend, baker ose kallaj. Kjo perberje e cila eshte perdorur ne menyre rutine eshte shume e lire dhe aplikohet lehtesisht, parandalon prishjen poshte mbushjes dhe eshte shume reziztente ndaj fortesise se pertypjes.

Mbushjet me amalgan nuk jane te preferuara nga pacientet per arsye te ngjyres se argjendte ose te zeze.

Merkuri ne perberje gjithmone ka qene me pikpyetje. Helmet e tij, dhe toksiteti i tij nuk eshte provuar akoma. Amalgami eshte perdorur rralle si ne bote ashtu dhe ne spitalin tone si rezultat i disavantazheve te mesiperme.

Mbushja e kompozuar

Ky material mbushes eshte krijuar nga materiale te ndryshme siç e kuptoni nga vete emri. Materialit te krijuar i jepet lehtesisht forme dhe vendoset me reze ultraviolet, kjo eshte arsyeja pse kjo mbushje quhet mbushja me reze.

Ky eshte nje material mbushes i perdorur ne menyre rutine. Masat mbushese mund te realizohet ne nje sesion te vetem. Duke qene se nuk eshte e nevojshme qe te hiqet shume material nga dhembi sepse ky material ndikon tek dhembi kimikisht, nuk rezulton ne demtime te renda te indeve dentare madje mund te mbushen kavitete shume te vogla. Sidoqofte mbetet nje vrime ndermjet dhembit dhe mbushjes, si rezultat i tkurrjes kur e vendosim, ne kete pjese ku nuk eshte aplikuar mbushja bakteriet hyjne ne kete kavitet duke shkaktuar keshtu nje prishje sekondare.Kohezgjatja e tij ne goje nuk do te jete per shume kohe sepse ai mund te mos i rezistoje forces pertypese ne pjesen e pasme te dhembit.

 

MBUSHJA ME PORCELAN (ZBUKURIMET)

Zbukurimet me porcelan realizohen nga pergatitja e materialit jashte gojes duke perdorur permasat e marra ne kavitet.Zbukurimet ne mbushjet e porcelanit kane jetegjatesi me te madhe dhe jane me te qendrueshme.Periudha e rinovimit eshte shume e larget.Fortesia e materialit eshte shume e ngjashme me ate te dhembit dhe ky material eshte shume rezistent ndaj forces pertypese ne pjesen e pasme te dhembit krahasuar me mbushjet e kompozuara.Ka perputhshmeri perfekte dhe perputhje te plote duke qene se permasat merren pasi kaviteti eshte pergatitur dhe perberja eshte pregatitur ne labortor.

Per me teper zona ne te cilin ai perdoret eshte e limituar .Per shembull nese prishja eshte poshte nivelit te dhembit ai  nuk mund te vendoset plotesisht ne dhembe.Ato aplikohen ne sesione teke.

 

MBUSHJET ME XHAM JONOMER

Mbushjet qeramike me xham jonomer vendosen ne dhembe.Vendoset si nje mase materiali poshte amalgamit ose  krijohet per te rriturit dhe si matrial mbushes i perkohshem per dhembet e qumeshtit tek femijet.

 

DIAGNOSTIKIMI  ORAL

CFARE ESHTE DIAGNOSTIKIMI ORAL?

Nje trajtim i duhur dhe i mire eshte i mundur vetem pas vendosjes se sakte dhe korrekte te diagnozes.Ne dentologji perpjekjet e bera per diagnozat jane quajtur “diagnozat orale”.Vleresimi i te gjitha problemeve brenda dhe jashte gojes dhe dallueshmeria e ndryshimeve jane subjekte te diagnozave orale.

 

PERSE ESHTE I RENDESISHEM DIAGNOSTIKIMI ORAL

Diagnostikimi oral nuk eshte i rendesishem vetem per dentistin per gjithashtu per semundjet sistematike.Qe kur disa gjetje te brendeshme dhe te jashtme orale mund te jene tregues te semundjeve sistematike..Per shembull simptomat fillestare te disa semundjeve te lekures shihen te jene ne goje.

Gjakosja e mishit te dhembeve gjate larjes mund te jete nje simptome e semundjes se mishit te dhembeve.

Ndjeshmeria ndaj te ngrohtit ose te ftohtit mund te jete simptome e prishjes se dhembit.

Problemet ne pertypje mund te jene nje simptome e mungeses se dhembeve ,dhimbjes se dhembeve ,protezat te cilat nuk perputhen,problemet ne kockat e nofullave ose ne muskujt pertypes.

SI TE PERFTOJME NJE DIAGNOZE TE SAKTE

Nje diagnoze e sakte vendoset permes ekzaminimeve te brendeshme te gojes,ekzaminimeve ekstra te saj dhe atyre radiologjike.Ekzaminimi ekstra oral mbulon indet dhe zonen rreth gojes(fytyren,bajamet ,lidhjen e bajameve,buzet,hunden,qafen e etj.Per me teper dhembet jane ekzaminuar sipas nje rregulli sistematik dhe nga aspekti i recesionit te misherave te dhembeve,pllakeza,akumulimet e gurit,prezence e fistulave,levizshmeria, prishja,ngjyra numri dhe forma e cregullimeve.Pas ekzaminimit nje per nje te dhembeve,ekzaminohet mbyllja dhe nderveprimi ndermjet nofullave.

Metoda qe ben te mundur identifikimin e te gjitha ketyre patologjive te permendura me siper eshte ekzaminimi radiologjik.

Imazhi panoramik standart se bashku me bombardimin me rreze x majtas dhe djathtas sigurojne informacion ne lidhje me siperfaqet e prishura te cilat nuk dallohen,lezionet kronike,dhembet brenda mishit,probleme te indeve periodontale,formacione ne kocken e nofulles,projektimi i mbushjeve pozicionimi i dhembeve te qendrueshem,formacionet e rrenjes,pamje te rrenjes se dhembeve te qumeshit te femijet.

Vecanerisht per dhembet me probleme,rrezet x te marra ne nje frekuence te caktuar  funksionojne si nje guide per gjendjen e dhembit,rrenjen dhe afersine.Per me teper panorama e rrezeve x ne pacientet mbi 40 vjec panvaresisht nese ata kane pasur ankesa ose jo eshte shume e rendesishme ne percaktimin e semundjeve pa simptoma klinike dhe semundje te kockes.

Pas identifikimit te te gjitha  problemeve te suportuara te perftuara gjithashtu dhe nga te dhenat radiologjike planet e trajtimit alternativ perpilohen lehte.Shkurtimisht,nje arritje e suksesshme dhe koshiente e trajtimit mund te sigurohet vetem pas nje diagnoze komplete dhe te sakte orale.

 

CFARE ESHTE ORTODONTOLOGJIA

Ortodontaologjia eshte nje dege speciale e dentologjise dhe perfshin diagnozat,mbrojtjen dhe trajtimin e crregullimeve te dhembit dhe fytyres.Dhembet e vendosur ne menyre te crregullt ose mbylljet e keqija te dhembeve mund te rregullohen me trajtimin ortodontik.

Pajisjet korrektuese dhe mjetet qe perdoren ne trajtimin ortodontik zakonisht jane kllapa.Keto mjete perdoren per te korrektuar mbylljet jo te rregullta te dhembeve gjate kafshimit,per te mbyllur gropat pa forme,per te vendosur ne pozicionin e duhur dhembet dhe buzet.

Ne menyre konkurruese mund te perdoret edhe ne dege te tjera te dentologjise si impiantimi.

Trajtimi ortodontik siguron rritjen e duhur te mjekres dhe daljen ne menyren e duhur te dhembeve te perhershem tek femijet e vegjel.

PERSE ESHTE I NEVOJSHEM TRAJTIMI ORTODONTIK?

Arritjet e trajtimit ortodontik varen nga individi,shume njerez jetojne me parregullesi ne linjen e drejtimit te dhembeve,dhe kafshime ne renie,jo te rregullta.Sidoqofte shume te tjere marrin trajtim ortodontik bejne nje jete me te rehatshme dhe kane me teper vetebesim.

Higjena ditore e gojes dhe ajo e dhembeve si larja e tyre realizohen me lehte ne dhembet e vendosur ne menyre te drejte.Reziku i prishjes se dhembit  dhe i semundjeve te mishrave te dhembeve ne dhembet e vendosur ne menyre te drejte eshte shume me i vogel krahasuar me dhembet e vendosur ne menyre jo terregullt.Eshte me e lehte per te pertypur dhe per te tretur ushqimin ku crregullimet e dhembeve jane korrektuar nga ortodonti.

Trajtimi ortodontik mbron dhembet e pasem kundrejt rrezikut te veshjes se dhembeve te parritur.Ju ushtroni force ne dhembe kur kafshoni.Nese dhembet nuk jane vendosur njeri pas tjetrit ne menyren e duhur, dhembet e pasem jane veshur me shume.

 

KUSH  MUND TE PERFITOJE NGA TRAJTIMI ORTODONTIK?

Femijet rekomandohet te ekzaminohen nga ortodonti para moshes 7 vjecare.Pas moshes 7 vjecare fillojne te dalin dhembet e perhershem dhe mund te shfaqen probleme.Nese trajtimi ortodontik ka filluar perpara se dhembet te fillojne te behen te dukshem ne goje,individi mund te perfitoje nga avantazhet e trajtimit te hershem.Zgjerimi qe kerkohet per te bere te mundur vendosjen e dhembeve ne linje te drejte per femijet ne rritje mund te realizohet nga pajisjet zgjeruese.Ky trajtim ne moshe te vogel jep rrezultate te suksesshme.

Pergjithesisht,femijet e rritur dhe adoleshentet nga mosha 13 deri ne 19 vjec perfitojne nga trajtimi ortodontik.Shumica e dhembeve fillojne te dalin dhe trajtimi eshte me efektiv gjate kesaj periudhe.

Sot trajtimi ortodontik mund te realizohet shume mire edhe tek te rriturit.Sidoqofte ky trajtim i aplikuar tek te rriturit ka me teper komplikacione dhe problemi mund te zgjidhet duke perdorur deget e ndryshme te dentologjise.Per shembull,te rriturit mund te kerkojne trajtim periodontal(trajtimin e misherave te dhembeve)duke qene se ata preken me teper nga semundjet e mishit te dhembeve.Arsyeja se perse trajtimi ortodontik eshte i limituar per te rriturit  eshte e thjeshte  te rriturit nuk rriten me.

Keshtu kirurgjia e nofullave kerkohet nga njerez me probleme skeletore.

DENTISTE PER FEMIJE (PEDODONTET)

Pedontologjia ose  dentisti per femije eshte nje departament icili ka per qellim ruajtjen e dhembeve te qumeshti dhe ato te perhershem tek femijet e grup moshes 0 ne 14 vjec dhe te eleminoje problemet e shfaqura Ajo perfshin:

Faktoret qe ndikojne ne zhvillimin dhe kalcifikimin e dhembeve te qumeshtit gjate jetes se bebit ne barkutn e nenes

Daljen e dhembeve faktoret qe ndikojne  daljen e

dhembeve tek bebet pas lindjes,

Zhvillimi kalcifikimi dhe dalja e  dhmbeve te perhershem,

Prishjet e dhembeve te qumeshtit dhe te perhershem tek femijet dhe metodat trjtuese te lidhura me to.

Metoda per mbrojtjen e shendetit te gojes dhe te dhembeve tek femijet ,

Gjetja e lidhjeve qe kane goja dhe dhembet ne semundje sistematike ne pacientet femije,

Mbrojtja e dhembeve

Traumat e dhembeve dhe femijet

Mbrojtja e dhembeve dhe trajtimi i tyre per femijet me vonesa mendore,

Aplikime te nevojshme per te menjanuar probleme ne te ardhmen lidhur me humbjen e dhembeve premature dhembeve te qumeshtit.

 

QELLIMI

Te zgjidhe te gjitha problemet qe lidhen me gojen dhe dhembet tek pacienti femije,ben te mundur krijimin e

nje marredhenie besuese ndermjet pacientit dhe dentistit,ne orientimin e pacienteve femije drejt qendrimeve dhe sjelljeve pozitive ne lidhje me shendetin e gojes dhe te dhembeve.

 

CFARE ESHTE PERIODONTOLOGJIA?

Periodontologjia eshte dege e dentologjise qe mbulon semundjet infektive te indeve te forta dhe te buta qe rrethojne dhembin dhe trajtimin e tij.

Mishi yne i dhembeve eshte i ngulitur ne nje zgjatje alveolare ne nofullat e kockes.Sidoqofte dhembet tane nuk jane te lidhur direkt me mishin

Aty ndodhet nje perberje fibraelastike indesh ndemjet kockes alveolare dhe siperfaqes se rrenjes se dhembit..Ky ind quhet “ligamenti periodontal”dhe funksionon si nje paisje frenuese e nje makine,duke siguruar zbutjen e forces funksionale te aplikuar tek dhembet dhe me pas transferimin e saj drejt kockave te nofullave.Keto struktura mbulohen nga mishi dhe mukoza orale.

Te gjitha indet qe rrethojne dhembin jane quajtur ïnde periodontale”

INDE PERIODONTALE DHE MISH I DHEMBEVE I SHENDETSHEM

Mishi i dhembeve i shendetshem ka ngjyre roze, eshte nje perberje e dendur,perfundon ne formen e thikes ne cepat ku lidhen dhembet,ka kapilare te ngjashem me ato qe krijohen ne siperfaqen e nje portokalli kur thahet.

Mishi i shendetshem e rrethon dhembin tek qafa tamam si nje kollare dhe krijon nje siperfaqe te sheshte rreth dhembit.Struktura e cila eshte quajtur “e cara gingivale,e mishit”varet ne nje inde te semure dhe ka nje rol deciziv ne diagnostikimin e crregullimit dhe vleresimin e arritjes se trajtimit nga dentisti.

Mishi i shendetshem i dhembeve nuk nxjerr gjak kur lani dhembet.

 

MISHI I SEMURE I DHEMBEVE

Indet periodontale marrin infeksion dhe e depozitojne ate duke mbuluar dhembin kjo shtrese quhet “pllakat e mikrobeve dentare”

Plaka e mikrobeve dentare eshte nje strukture komplekse e cila konsiston ne bakterie,mbetje te qelizave epiteliliale dhe te qelizave te tjera,proteina te ndryshme te mukozes dhe ushqim i mbetur.Formacionet e pllakave dhe shtresa rreth dhembit eshte nje proces fiziologjik dhe i  pamundur per tu menjanuar.Kur trashesia e pllakave e cila eshte e dhimbshme per oret e para arrin

ne nje nivel te caktuar,bakteria brenda saj fillon qe te sintetizoje materialet toksike te cilat shkaktojne infeksionin.

Shumica e semundjeve periodontale jane semundje infektive kronike dhe nuk paraqesin simptoma te dukshme deri sa ato arrijne nje stad shume te avancuar.Ne kete menyre semundjet periodontale mund te ekzistojne ne goje per vite te tera,avancojne pa dhene simptoma te dukshme dhe shkaktojne keshtu humbjen e dhembit.

Dalja e gjakut nga mishi i dhembit eshte vetem nje simptome e cila vezhgohet ne cdo stad te semundjeve te mishrave te dhembeve.

Ne fazat e hershme te infeksionit,shendeti i mishit te dhembeve eshte i prishur ne indet e permendura me siper..

Ne kete stad semundja quhet “gingivitis”

Kur infeksioni kalon ne qeliza te tjera periodontale nga

niveli i misht , ligamentet periodontale dhe ne kocka  alveolijane infektuar gjithashtu.Kocka alveoli qe rrethon dhembin fillon te hahet.Ne kete stad semundja quhet periodontis.

Ne menyre ekuivalente semundja e njohur si “pyorrhea” eshte periodontitis.

Periodontitis shkakton formacione rreth dhembeve,dhembe te pasigurt dhe humbjen e tyre.

 

SIMPTOMAT E SEMUNDJEVE TE MISHIT TE

DHEMBEVE:

1-   Dalja  egjakut eshte simptoma e pare dhe me e rendesishme e semundjeve gingivale.Mishi i shendetshem i dhembeve nuk nxjerr gjak.Nese nga mishi juaj i dhembeve del gjak kur lani dhembet,hani nje kokerr molle ose zgjoheni nga gjumi,kjo ne menyre absolute tregon qe ju keni nje problem gingival

2-   Inflamacioni, te peshtyerit,zbutja e mishit te dhembeve,(mishi i shendetshem eshte ne ngjyre roze te celur dhe i shtrenguar fort rreth dhembit dhe kockes.Ai ka nje perberje te dendur dhe nje pamje shkelqyese si portokalli.

3-   Recesioni gingival dhe si rrezultat ndjeshmeria ndaj te ftohtit,te embles,kosit ne rrenjes.

4-   Zona te erreta te krijuara ne cepat e mishit ose ndermjet dhembeve si rrezultat i gureve.

5-   Rrjedhje infeksioni ndermjet dhembit dhe mishit kur shtypim me gisht tek dhembi.

6-   Zgjerimi i hapesirave ndermjet dhembeve.

7-   Shije dhe arome e qendrueshme dhe e pakendeshme ne goje.

8-   Pavaresisht se nuk ka dhimbje ne fillim,fillon nje dhimbje konstante dhe irrituese kur semundja avancon.

Eleminimi i te gjitha ketyre problemeve dhe te pasurit e nje goje te shendetshme mbulohet nga periodontologjia.

 

DENTISTI

KURORA-APLIKIMI I URAVE

Kurora:Dhembet e demtuar dhe te prishur ne nje nivel i cili nuk lejon mbushjen rregullohen me perdorimin e kellufeve..Ne disa raste ne dhembet e prishur kellufi mbahet nga kanali i rrenjes,pasi trajtimi i kanalit eshte gjithashtu i mundur.Ato mund te qendrojne ne goje per nje kohe shume te gjate dhe jane mjaft higjenike.

Protezat metal –porcelan.Keto jane proteza te fiksuara

te ndertuara nga porcelan ne strukture metali.Keto mund te perdoren per dhembet e perparme dhe ato  te  pasem.Disavantazhet:nuk mund tearrihet nje aparence natyrale si rrezultat i ngjyres gri te projektuar si rrezultat i reflektimit te struktures se metalit,pamundesi per te arritur ne maksimum perputhje ne ngjyre,krijohet nje si tip perde ne ngjyre.

Protezat vetem prej porcelani:Keto jane proteza te ndertuar nga pocelan i perforcuar nga substrat qeramik me disa kristale (zirkoni,leuciti etj)ne vend te metalit.Fortesia dhe qendrueshmeria ekuivalente e metalit realizohet fale teknologjise se zhvilluar dhe mjeteve dhe materialeve te perdorura.Ato shfaqin fortesi te ngjashme me protezat metal-qeramike.

 

URAT

Proteza vendost ne dhembet e humbur, ne zonen ku eshte humbur dhembi ose ku jane humbur dhembet.Permasat per realizimin e protezes jane marre nga gravura dhe proteza pergatitet ne laborator.Me pas proteza sigurohet ne dhembet e pergatitur ku eshte perdorur nje adesive speciale.

 

PROTEZAT E PJESESHME DHE TE PLOTA

Protezat e pjeshme:

Nese numri idhembeve ne goje nuk eshte i mjaftueshem per te ndertuar nje ure,ajo ndertohet duke u mbajtur nga dy dhembe dhe indet e brendshme te gojes.Keto jane proteza qe hiqen.Keto jane ndertuar vetem nga akrelik ose metal (protezat skelet).

Protezat e bera vetem nga akreliku nuk jane te qendrueshme keshtu qe ato jane pak te perdorshme dhe pergjithesisht si proteza te perkoheshme.

Kornizat e protezave te pjeseshme .Keto jane proteza qe zhvendosen, te vendosura ne indet e buta brenda gojes dhe dhembeve ne goje nga lidhje direkte ose jo direkte te cilat kane nje perberje metali.

Proteza te pjeseshme te lidhura ne menyre precize: Keto jane proteza qe zhvendosen te vendosura ne indet e buta brenda gojes dhe dhembeve me kelluf te pacientet tek te cilet behet lidhja.Keto njihen me mire me emrin protezat mes njerezve.

Proteza e plote:Kjo eshte nje proteze e cila vendoset kur mungojne te gjithe dhembet ne goje.Proteza eshte e zhvendosshme dhe pergatitet duke rreshtuar dhembet e

fabrikuar ne nje mase akriliku me ngjyren e mishit te dhembeve.Ato mbahen ne goje nga presioni negativ i ajrit.

PROTEZAT DHE URAT E MBAJTURA NGA IMPIANTI

Uat dhe protezat mbahen nga impianti ne vend te dhembeve natyrale,pergjithesisht nje impiant vendoset per nje dhemb te humbur dhe kurorat lidhen me njera tjetren per te formuar nje trup te vetem.

Ku perdoret?

Urat qe mbahen nga impianti mund te perdoren nese kemi humbje te shume dhembeve.

Nese dhembet natyrale dhe indet rreth tyre jane te shendetshem, impianti mund te vendoset prane dhembit te shedetshem.Nese nuk ka mjaftueshem sasi kocke per te vendosur dhe mbajtur impiantin,nje kocke indesh suportuese duhet te formohet para implantimit aktual.

Nje impiant i mbajtur nga ura konsiston ne komponentet e meposhtem

Impianti i vendosur ne kocken e nofullave prbehet prej titaniumi.

Nese masa e kockes se nofulles eshte e mjaftueshme per te mbajtur impiantin dhe zona boshe nuk eshte shume afer nervit ose sinusit,nje impiant mund te vendoset per lindjen e dhembit te humbur.Nese nuk ka kocke mjaftueshem ose hapesira boshe eshte afer nervit ose sinusit lihet nje hapesire mes dy dhembeve.

Forma cillindrike e ketyre kembeve te prebera nga titanium,ar ose porcelan.Ato vidhosen ne impiant Keto forma cilindrike pergatiten ne laboratoret dentale ne te shkuaren per ngjitjen e tyre perdorej adezive kurse sot ato vidhosen ne impiant.

Pjesa e restauruar e cila i ngjan nje dhembi te vertete konsiston ne formen e nje ure te nderlidhur porcelani me perberje metali.

APLIKIMI I RESTAURIMEVE ME IMPIANTIM

Ka impiante te ndryshme te cilat mbajne urat.Disa prej tyre jane ne formen e kembeve te vogla ose impiante te vendosur me adesive disa te tjere te vidhosur dhe nje pjese e tyre jane te siguruar ne menyre direkte.Dentisti juaj do te percaktoje llojin e pershtatshem per ju.

Nese perdoret vida per te mbajtur uren hapi i pare eshte heqja e mbuleses dhe vendosja e cilindrit ne ate vend.

Me qellim per te krijuar nje model te gojes suaj merren permasat.

Ne takimin e dyte ,eshte realizuar prova e perberjes se metalit e cila do te mbaje superstrukturen e porcelanit.Nese perberja e metalit eshte adekuate,superstruktura e porcelanit eshte pergatitur ne superstrukturen e laboratorit.Me pas forma e deshiruar, madhesia dhe ngjyra krahasohet duke bere proven ne goje dhe ajo vidhoset ose fiksohet me adesive.

 

KUJDESI PER PROTEZAT QE MBAHEN NGA

IMPIANTI

Proteza duhet te hiqet dhe te pastrohet te pakten dy here cdo dite .Vec kesaj impianti dhe lidhjet duhet te pastrohen ne menyre te kujdeshme gjithashtu.

Duhet te shkoni tek dentisti nje here ne tre muaj vitin e pare pas impiantimit per pastrim dhe kontroll.Cdo komponenet i protezes eshte i testuar nga dentisti juaj,ai vlereson fortesine e saj.Proteza mund te rreshqase pak edhe pse ajo eshte e fiksuar.

Proteza mund te acaroje mishin e dhembeve dhe mund te krijoje nje lloj ndjeshmerie si rrezultat i kesaj levizjeje.Dentisti juaj kontrollon mishin dhe mbylljen e nofullave lidhjet mes dhembeve te poshtem dhe te siperm,gjate ketyre vizitave.

Lidhjet e protezave rizevendesohen cdo 6-12 muaj,sepse ato jane te perbera nga plastike dhe vjeterohen si rrezultat i perdorimit.

TE KUJDESEMI PER IMPIANTIN I CILI MBAN UREN.

Ju duhet te pastroni hapesiren mes ures dhe mishit duke ndjekur udhezimet e dentistit.Mund te perdoret nje furce e vogel e dizenjuar posacerishte per kete qellim.

Duhet te shkoni tek dentisti cdo 3-4 muaj per te pastruar gurezat dhe per kontroll.

CFARE MUND TE PRISNI JU NGA PROTEZA JUAJ E IMPIANTUAR

Protezat  e impiantuara jane me teper te qendrueshme sesa protezat konvencionale.Ju bejne te ndiheni rehat kur flisni dhe ju nuk keni se perse te shqetesoheni se mos proteza juaj do te lirohet ose do te bjere.Ju mund te filloni te hani ushqimin te cilin nuk mund ta hanit perpara se te benit impiantin e protezes,sidoqofte ju duhet te menjanoni ushqimin shume te forte per te parandaluar demtimin e protezes.

Nese keni nje proteze te impiantuar ne pjesen e siperme te nofulles do do ndjeheni me natyral krahasuar me protezat konvencionale,sepse proteza e impiantuar eshte pergatitur jo te mbuloje shijen tuaj te bute

 

LABORATORI  DENTAR

Laboratori dentar i inkorporuar ne spitalin tone perpiqet qe te permbushe nevojat dentare te klienteve tane duke koordinuar punen me kliniken dentare.